stars

op basis van reviews. raadt ons aan!

Hoe snel is jouw internetverbinding?

Als je een internetabonnement afsluit wordt een bepaalde snelheid beloofd. Als je problemen hebt met je verbinding is het handig om te weten wat de daadwerkelijke snelheid is van je verbinding. Om de snelheid van je internet te testen kun je in Google ‘internetsnelheid testen’ intypen. Klik vervolgens op de blauwe knop ‘Snelheidstest uitvoeren’. Hieronder leggen we je uit hoe je de resultaten van deze test kunt interpreteren.

Jouw internetsnelheid testen: zo doe je dat

Ben jij benieuwd of jouw internetsnelheid voldoende is en wil je deze testen? Als je wifi niet goed werkt, kun je met een test kijken of het bijvoorbeeld schort aan de snelheid van download en upload. Zelf jouw internetsnelheid testen? Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je dit kunt doen en wat je met de resultaten van de test kunt.

Stap 1: vind via Google een betrouwbare test voor je internetsnelheid

Jouw internetsnelheid testen kan op verschillende websites. Ons advies: ga naar Google en toets een zoekopdracht in zoals  ‘internetsnelheid testen’ of ‘test mijn internet speed’. Op de eerste pagina van de zoekresultaten vind je verschillende goede opties.

Stap 2: internetsnelheid testen voor upload en download

Je wifisnelheid bestaat uit de upload snelheid en de download snelheid. Gebruik daarom een site die beide typen snelheid kan meten.

Nog een tip: test zowel de snelheid van je wifi als die van je bedrade internetverbinding. Hieronder leggen we uit waarom dit belangrijk is, en hoe je dit doet.

Internetsnelheid testen, check eerst je bedrade internetverbinding

Wil jij jouw Internetsnelheid testen? Het is dan absoluut noodzakelijk dat je dit doet met een bedrade verbinding. Oftewel: op een computer of laptop die met een netwerkkabel is verbonden aan een modem of router die je van je internetprovider gekregen hebt. Een wifi verbinding haalt namelijk bijna nooit de volle snelheid.

Dit komt omdat er bij het draadloos maken van het signaal bandbreedte verloren gaat. Dus wanneer je wilt meten of de geleverde internetsnelheid is zoals beloofd door de provider, heb je die kabel nodig bij de test.

Check hierbij ook of je internetkabel nog in orde is. Het kan zijn dat je internetsnelheid laag is door een beschadigde kabel. En zeker wanneer je kabel al jarenlang in een doos ligt, is het mogelijk dat deze niet meer volstaat.

Weet ook dat er verschillende soorten netwerkkabels bestaan, die verschillende internetsnelheden kunnen waarmaken. Vermoed je dat jouw internetsnelheid beperkt wordt door de kabel, dan kun je dit testen met een andere kabel waarvan je weet dat deze een snelle verbinding kan geven. Leen bijvoorbeeld een van de buren of een familielid.

Draadloos internetsnelheid testen: meet je wifisnelheid

Jouw internetsnelheid testen met een geschikte kabel, is het je gelukt en heb je zowel de snelheid voor download als upload genoteerd? Dan gaan we nu door naar het testen van je wifisnelheid. Zo kun je meten wat van de internetsnelheid overblijft die jouw huis binnenkomt, op het moment dat je van de wifi gebruikmaakt.

De wifisnelheid zal waarschijnlijk een stuk lager zijn dan de snelheid met kabel. Zelfs als je vlak naast een modem staat. Maak je geen zorgen: dit is volkomen normaal. Ga nu nogmaals je internetsnelheid testen, maar ditmaal zonder kabel.

Onze hulp nodig om je wifi sneller te krijgen?

Je kunt hieronder jouw internetsnelheid testen. Haal je niet de snelheid die je nodig hebt, of wijkt hij wel heel veel af van de snelheid mét kabel? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen je helpen om te kijken of de snelheid verhoogd kan worden.

Speedcheck

 

Stap 3: weet wat je van je verbinding mag verwachten

Allereerst gaan we in op hoe snel jouw type internetverbinding zou kunnen zijn. Dit verschilt namelijk nogal tussen bijvoorbeeld glasvezel en internet via een coax-kabel. Daarna leggen we uit welke snelheden jij nodig hebt thuis om jouw online activiteiten ongestoord en snel uit te voeren. Zo kun je de resultaten van jouw wifi test hier naast leggen.

Wijkt de verwachting wel erg af van de realiteit? Schakel ons dan in voor hulp. Kom met ons in contact via onze contactpagina, en stel je vragen aan onze experts. Gelijk een afspraak inplannen om jouw thuisverbinding sneller te maken kan ook!

Wat is de potentiële snelheid voor jouw internetverbinding?

Hieronder vind je de potentieel te behalen internetsnelheid per soort verbinding. Zo kun je bepalen of je tevreden kunt zijn met de resultaten van de test die je net hebt gedaan.

Zoals je ziet verschillen de snelheden voor upload en download tussen een coax-verbinding, ADSL en glasvezel. Vanzelfsprekend geeft glasvezel je de hoogste snelheden.

Ziggo(Coax)
ADSL-VDSL
Glasvezel
Download
70–1000 Mb
8-100 Mb
50-500 Mb
Upload
10-60 Mb
1-50 Mb
50-500 Mb

 

Verschilt jouw internetsnelheid wel érg veel met wat je provider belooft? Of heb je last van andere problemen met je wifi, zoals dode hoeken in huis met weinig of geen bereik? Schakel de Wifi Specialist in voor snelle hulp en je bent in no time weer zorgeloos online. Onze expert kan bij je thuis langskomen om jouw internetverbinding en bekabeling te checken. Uiteraard zal hij ook zelf jouw internetsnelheid testen. Op basis van dit persoonlijke onderzoek komen we met een persoonlijk advies om jouw internetsnelheid met sprongen te verbeteren. 

Gebruik: zo snel moet jouw internetverbinding zijn voor wat jij doet

Waar gebruik jij internet het meeste voor? Dit is een vraag die van belang is wanneer je na het testen van je wifisnelheid eventueel stappen wilt ondernemen om deze te verbeteren. Voor simpele handelingen zoals het checken van je mail of het bijwerken van je online spreadsheets heb je echt geen razendsnel internet nodig.

Anno nu gebruiken de meeste Nederlandse adressen echter hun verbinding voor veel meer diensten en vermaak. Ben je een fervent online gamer of binge je series? Dan vraag je iets meer van je internetsnelheid.

Hieronder hebben we voor je op een rijtje gezet hoe snel jouw internet zou moeten zijn voor waar jij (en jouw huisgenoten) het voor gebruikt.

Surfen Mail
Websites
Faceboo Chat
Spelletjes sites
VideoBellen
Zoom Skype 
Teams Meet
Streamingdiensten
Netflix, Youtube
Uitzending gemist
Downloaden 
Online games
1-2 Mb
+4Mb
4-8Mb
+20Mb

 

Stap 4: resultaten internetsnelheid testen interpreteren

Je hebt de resultaten van de snelheidstest van jouw internetverbinding, zowel voor de bedrade verbinding als de wifi en wat betreft uploaden en downloaden. Wat zegt dit nu precies? En wanneer is je internet té traag? Hieronder leggen we je uit hoe je de resultaten van de internetnelheidtesten kunt interpreteren.

Het internet staat vol met allerlei internetsnelheidtesten. Maar waar moet je op letten bij de uitslag van de test? En wat is het verschil tussen downloadsnelheid en uploadsnelheid?

Wifi test: snelheid upload en download

Allereerst gaan we in op het verschil tussen de upload- en de download-snelheid. Afhankelijk van jouw activiteiten online, zal de ene belangrijker dan de andere kunnen zijn. Voor de meeste internetgebruikers draait het echter vooral om de snelheid waarmee je kunt downloaden.

Downloadsnelheid

Een hoge downloadsnelheid is voor veel mensen het belangrijkste aspect van hun type internetabonnement. De downloadsnelheid bepaalt de snelheid waarmee je gegevens van het internet naar je apparaat kunt halen. Deze snelheid wordt uitgedrukt in megabits per seconden (Mpbs).

Internetproviders zeggen vaak dat ze een downloadsnelheid kunnen beloven van tussen de 20 tot 40 Mbit per seconde. Helaas is de daadwerkelijke snelheid waarmee je een download doet in de praktijk bijna altijd veel trager. De gemiddelde downloadsnelheid in Nederland ligt rond namelijk de 15,6 Mbit per seconden. Lijkt dit weinig? Eigenlijk mogen wij Hollanders in onze handjes knijpen met 15,6 Mbit; het wereldwijde gemiddelde ligt op 5 Mbit per seconde.

Uploadsnelheid

Je uploadsnelheid is de snelheid waarmee je gegevens vanaf jouw apparaat, zoals een computer of smartphone, op het internet kunt zetten. Ook deze snelheid wordt uitgedrukt in megabits per seconden. Hoe meer megabits per seconde, hoe sneller je data kunt uploaden naar het web.

Een hoge uploadsnelheid is belangrijk wanneer je bijvoorbeeld foto’s online wilt zetten, video’s op YouTube wilt posten, grote hoeveelheden bestanden wilt versturen of wanneer je aan het gamen bent.

 

Toch traag internet?

Komt uit de test dat je wifi- of internetverbinding te traag is, maar belooft je internet provider wel een hogere snelheid? Dan vraag je jezelf vast af waar dit aan kan liggen. De te lage snelheid kan ten eerste te maken hebben met de server die het downloaden faciliteert. Maar ook de drukte op het internetnetwerk of de connectiesnelheid van je internetprovider kan meespelen. Heb je veel huisgenoten of gezinsleden die online actief zijn, dan zal dit ook het nodige vragen van je netwerk – en dat gaat ten koste van de snelheid van je wifi.

Ook de plaats van je modem en router kan een storende factor zijn. Mocht je er met deze tips zelf niet achter kunnen komen waardoor je internetsnelheid zo laag is, dan kun je advies vragen aan één van onze ervaren wifi monteurs. Zij zijn gespecialiseerd in het opsporen én oplossen van je internet problemen.

Wil je weten hoe wij te werk gaan? Lees hier alles over wat onze wifi monteur voor je kan betekenen of plan gelijk een afspraak in voor een test van je internetverbinding thuis.

Zo kunnen we er samen voor zorgen dat jij snel weer naar volle tevredenheid online bent!  

Heb je een vraag of wil je direct een afspraak maken? We horen graag van je!

We zijn werkzaam in de regio's Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht