stars

op basis van reviews. raadt ons aan!

Wat is bandbreedte en waarom is het belangrijk?

mei 22, 2025 Door Rosalie

Wanneer je lekker thuis wilt werken, je kinderen willen gamen of je wilt echt even een slag slaan op kantoor, is het natuurlijk erg fijn als je goede en stabiele wifi hebt. Toch komt het ook geregeld voor dat de internetverbinding thuis of op kantoor problemen geeft. Soms geeft de apparatuur aan dat je een prima internetverbinding hebt, maar hoe komt het dan dat alles zo langzaam laadt en verstuurt? Dit kan te maken hebben met de bandbreedte van je wifi. In dit blog vertellen we alles wat je moet weten over bandbreedte. 

Wat is bandbreedte?

De internetverbinding bepaalt hoe snel data geladen en verstuurd kan worden. De bandbreedte bepaalt hoeveel data er tegelijkertijd geladen en verstuurd kan worden over deze verbinding. Dit heeft dus allemaal invloed op het downloaden van documenten, het laden van video’s, de verbinding bij videogesprekken, et cetera. Hoe hoger de bandbreedte van het internet, hoe sneller je wifi. 

Hoe zit het met de bandbreedte van je wifi?

De bandbreedte die jij tot je beschikking hebt, kan afhangen van de buren. Hoewel jij zelf denkt dat je werkt op je eigen internetverbinding met je eigen bandbreedte zou het best kunnen dat je buren hier ook een deel van gebruiken. Dit is vooral vaak zo bij koper- en kabelnetwerken, hierbij deel je de internetaansluiting en maak je dus gebruik van dezelfde bandbreedte als je buren. Op deze manier blijft er minder bandbreedte over voor jou, waardoor je minder stabiel en snel internet hebt.

Heb jij glasvezel? Dan deel je de bandbreedte niet met anderen, waardoor je eigenlijk altijd wel de hoogst mogelijke internetsnelheid kan bereiken. 

Wat voor bandbreedtes zijn er en wat houdt dit in?

Zoals we eerder al zeiden, wordt het internet sneller bij een bredere band. Hoe ziet dit er nu uit in de praktijk? Er zijn verschillende soorten banden, zoals de 2.4 en de 5.0 GHz band. De kleinste band is de 2.4 GHz-band. Deze loopt van 2401 tot 2483 MHz. De bandbreedte is in totaal 82 MHz, maar bestaat uit verschillende kanalen die overlappen. Elk kanaal op de 2.4 GHz-band is 20 MHz breed, waardoor je drie niet-overlappende kanalen kan kiezen. Een van deze kanalen is vaak de standaardinstelling van je router. Een bandbreedte van 20 MHz betekent dat er beperkt ruimte is.

Een oplossing hiervoor is de 5 GHz bandbreedte, die loopt van 5150 tot 5710 MHz. Op deze band zijn 36 niet-overlappende kanalen beschikbaar van 20 MHz. Wanneer je buren op een ander kanaal zitten, zit je elkaar dus niet in de weg. Ook kun je op de 5 GHz-band kiezen voor een nog grotere kanaalgrootte van 40, 80 of zelfs 160 MHz. MHz staat voor de frequentieruimte die je gebruikt en Mbit/s is hoeveel data je via deze frequentieruimte verstuurt.

Wanneer je een grotere ruimte hebt in MHz, kan je internetsnelheid hoger zijn in Mbit/s. Hoewel de daadwerkelijke snelheid afhangt van meerdere factoren, maken we hier een klein overzicht van de internetsnelheid die je kan bereiken met een bepaalde kanaalbreedte. 

Bandbreedte en internetsnelheid

 

De breedband internetverbinding

Misschien heb je de term breedband internet wel eens langs horen komen. Dat wordt gebruikt om moderne internetverbindingen met kabel of glasvezel te karakteriseren. Ze zijn sneller omdat ze een grotere bandbreedte – oftwel een breedband – hebben. Op nationaal en internationaal niveau worden er doelen gesteld voor de snelheid van het internet. Zo heeft de Europese Unie (EU) afgesproken dat iedereen in 2025 internet met een snelheid van minimaal 100 Mb per seconde moet hebben.

De Nederlandse overheid streeft naar een landelijke breedbanddekking met een snelheid van minimaal 1 Gigabit per seconde (Gbps) in 2030. Dat is in heel veel gemeenten al het geval. Op onderstaande kaart zie je de voortgang van deze breedbanddekking per provincie. Let op: het gaat niet over de daadwerkelijke internetsnelheid van huishoudens, maar om de capaciteit van de aansluitnetwerken. Oftewel: de snelheid die gefaciliteerd wordt door de infrastructuur.

Beeld: © Ministerie van EZK

Verschil tussen latentie (latency) en bandbreedte

De begrippen internetsnelheid, bandbreedte en latency worden vaak samen gebruikt. Hoewel deze factoren allemaal samenhangen, betekenen ze wat anders. De internetsnelheid verwijst naar hoe snel bestanden gedownload en verstuurd kunnen worden. De bandbreedte is de hoeveelheid die tegelijkertijd gedownload en verstuurd kan worden. De latentie is de vertraging in de data overdracht, dus hoe lang het duurt voordat het bestand de eindbestemming heeft bereikt. Een hoge latency betekent veel vertraging in de data overdracht. 

Bandbreedte berekenen

Wanneer je wilt berekenen hoeveel bandbreedte je nodig hebt bij het aanleggen van wifi, is het van belang om naar een aantal aspecten te kijken. Eerst is het handig om na te gaan waar je het internet voor wil gaan gebruiken. Werk je vaak thuis en heb je online video afspraken of gebruik je de wifi vooral voor het versturen van mails en berichten?

Daarnaast is het belangrijk om te bedenken hoeveel mensen en apparaten er gebruik zullen maken van de wifi. Wanneer meer mensen en apparaten gebruik maken van het internet is het verstandig om een grotere bandbreedte beschikbaar te hebben. Ga dus na waarvoor het internet gebruikt gaat worden en met hoeveel mensen en apparaten. Zo kun je een goede inschatting van de bandbreedte die je nodig hebt voor een snelle internetverbinding. 

 

Heb je een vraag of wil je direct een afspraak maken? We horen graag van je!

We zijn werkzaam in de regio's Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht

  • Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier